top of page

"Seksualiteit wordt genormaliseerd en daar kunnen we alleen maar blij om zijn"

Wannes Magits werkt bij SENSOA als beleidsmedewerker jongeren. SENSOA is het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid. We vroegen hen wat zij denken over de lust-liefde verhouding anno 2020. 

Zit er een trend in hoe jongeren omgaan met seksuele relaties? 

“15 tot 18 jarigen zijn nog steeds vrij traditioneel ingesteld. Zij gaan nog altijd op zoek naar de ware en een vaste relatie. Bij jongeren wordt er geïnvesteerd in een vaste relatie die vaak misloopt. Dan zijn ze terug even single en vinden ze opnieuw de ware. Dat noemen we seriële monogamie. In die periode dat ze opnieuw single zijn kan er vanalles gebeuren. Dat zien we vooral bij jongeren boven de 18. Zij gaan op zoek naar andere manieren om intimiteit en seksualiteit te beleven. Zoals onder andere friends with benefits of een one-night stand. 

"We hebben nu een duidelijker beeld wat seksueel overschrijdend gedrag juist is" 

Was het vroeger anders? 

“Over 10 of 20 jaar geleden weten we niet zoveel en is er zo goed als geen onderzoek. Als je gaat vergelijken met pakweg 60, 70 jaar geleden is er natuurlijk wel een heel groot verschil.” 

Zijn jongeren egoïstischer geworden op vlak van seksualiteit? 

“Egoïstischer zou ik niet zeggen. Er is meer informatie ter beschikking over relaties en seksualiteit. Met als gevolg dat jongeren worden aangemoedigd om eigen keuzes te maken en eigen grenzen te stellen. Op dat vlak zijn we dan inderdaad egoïstischer geworden maar daar kan ik alleen maar positief tegenaan kijken. 

Is er meer sprake van grensoverschrijdend gedrag, nu mensen meer bezig zijn met hun eigen bevrediging en minder met die van anderen? 

“Het is moeilijk om daarop te antwoorden. Sinds de ‘Me too’ beweging zijn de cijfers exponentieel gestegen maar dat ligt voor een stuk aan de media-aandacht waardoor er waarschijnlijk meer en sneller gerapporteerd wordt. We gaan er bewuster en voorzichtiger mee om. We hebben nu een duidelijker beeld van wat seksueel overschrijdend gedrag nu juist is. Vroeger waren mensen hier slachtoffer van maar lachten ze het weg en vonden het ‘normaal’. 

“Er wordt altijd uitgegaan dat jongens meer gericht zijn op lust dan meisjes en dan heeft alles te maken met sterke gendernormen."

Is het een bewuste keuze bij jongeren om al dan niet een emotionele verbinding aan te gaan? 

“Dat is denk ik zowel voor jongeren als voor volwassenen hetzelfde. Om een relatie aan te gaan of die nu seksueel of emotioneel is, moet je er in eerste instantie zelf voor open staan. Anderzijds is er altijd een stuk toeval. Wie kruist jouw pad en met wie voel je de klik? Je gaat nooit doelbewust op pad om een lief te zoeken waarmee je de rest van je leven wil delen. Maar jongeren zijn er zeker en vast wel mee bezig een partner te vinden bij wie ze jarenlang kunnen blijven."

Is er een verschil tussen lustgevoelens bij jongens en meisjes? 

“Er wordt altijd uitgegaan dat jongens meer gericht zijn op lust dan meisjes en dan heeft alles te maken met sterke gendernormen. Men verwacht van jongens seksueel actief te zijn en veel meisjes te veroveren terwijl meisjes zich afwachtend moeten opstellen en zich niet zomaar mogen laten verleiden. In het onderzoek antwoorden meisjes meestal volgens de genderrollen omdat die juist zo sterk aanwezig zijn. Dat betekent daarom niet dat het allemaal te maken heeft met de biologische kant van jongens en meisjes. Het is moeilijk om er een eenduidig antwoord op te geven. Er zullen natuurlijk verschillen zijn die enerzijds beïnvloedt worden door genderrollen en anderzijds zal onze biologie er ook wel voor iets tussen zitten.” 

Zijn jongeren opener over hun seksleven?

“Ja, zeker en vast. Jongeren durven meer onderling over seksualiteit te praten en ook thuis en op school wordt er aandacht besteed aan dit thema. En de media speelt natuurlijk ook mee. Er wordt wel wat media-aandacht geschonken aan seksualiteit met als gevolg dat het genormaliseerd wordt. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn.” 

Door Annelies T en Julie G

bottom of page